Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A lovasruházat azért van, hogy kényelmesebbé tegye a lovaglást ill. a segédeszközök (pálca, sarkanytyú) hogy megkönnyítsék azt.

Kezdő lovasruházat


Aki most kezdi, annak is érdemes befektetni egy lovagló nadrágba, mert nincs belső varrása (mint pl. a farmernak) ezért nem dörzsöli ki a combbelsőt. Mindenek előtt kell egy kobak amit általában a lovardákban lehet kölcsönözni is. Nem muszály megvennünk abban az esetben ha a lovarda tudja biztosítani, de jobb érzés a sajátunkat a fejünkre húzni. Ha lehetőség nyílik rá, akkor érdemes venni cipőt és lábszár védőt/csizmát venni.

Általános lovasruházat

A fent említett lovaglónadrág hasznos és kényelmes. Néhány helyen (mint a térd belső részénél) dupla anyag van, ez biztosítja, hogy a térdedet se dörzsölje ki a nyereg.
A lovaglónadrág többféle méretben, stílusban és színben kapható.

           

 

A boka résznél tépőzárral lehet a bokához rögzíteni így nem gyűrődik a chapsben(lábszárvédő)/csizmában.

A chaps/lábszárvédő arra szolgál, hogy a nyereg szárny ne dötzsölje a lábszárunkat. Legtöbbször oylan anyagból van ami némelyest "tapad" a nyereghez.
A lábszárvédőhöz tartozik egy lovaglócipő is. Persze külön lehet megvenni.
Ennek a cipőnek kifejlesztett sarka van ami nem engedi hogy tövig becsússzon a lábunk a kengyelbe. A talpán kis kiugro minták vannak ami a kengyelben maradáshoz szükséges.           

 

Lábszárvédő helyett vehetünk csizmát is. Ez nem egy átlagos csizma bár annak nézhet ki. Magas a szára de csak a térd alá ér. Bokától lefelé szinte teljesen ugyanaz mint a lovagló cipő.
 


 

Ami majdnem a legfontosabb az a kobak. A KOBAK HASZNÁLATA KÖTELEZŐ!
A kobak egy speciálisan a lovaglásra fejlesztett "bukósisak" ami megvéd ha fejre esel a lóról. Ha egy kobakkal már estél, úgy hogy a fejeddel ütköztél a földnek, a kobakot kikell cserélni, és azt már újból nem szabad használni! Többféle kobak létezik. Van bársonnyal bevont, van műanyag ami állítható és van a díjugratáshoz kifejlesztett kobak.


    

 

Nem kötelező gerincvédőt venni, de nagyon jól jöhet egy szerencsétlen esésnél. Ez értelem szerűen a gerincet védi. Én nem tudom, hogy kényelmes-e mert én nem hordok, de ha nem is az akkor is érdemes felvenni.


 

 

Egyéb felszerelés a pálca és a sarkanytyú. A pálcát a ló gyorsabb ösztökélésére használjuk. Ha egy ló bakol ha a farára húzol, akkor csapj a vállára, vagy hajtsd a csizmáddal. Sarkanytyút csak haladó lovasok hordhatnak, mert a nem megfelelő használata balesetet is okozhat.


  

 

SAJÁT ÍRÁS! DON'T COPY!

Még nincs teljesen kész a cikk, de igyekszem mihamarabb befejezni.