Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A helyes ülés

A lovaglás megtanulásának alapja a helyes ülés elsajátítása. A lovas a nyereg közepén üljön, annak legalacsonyabb pontján. A testtartás legyen egyenes, de laza. A vállakat egyenesen, lazán leengedve, a fejet felemelve, egyenesen tartsuk. Ne nézzünk lefelé, mert így testünk is meggörnyed. Helyes az ülés, ha a test hossztengelye egyenes, így könnyedén áthelyezhető a testsúly az egyik ülőcsontról a másikra, amikor testtömegsegítséggel akarjuk irányítani a lovat. A combok és a térdek belső felületükkel simuljanak a ló oldalához. A lábszárak térdben kissé hajlítva, szabadon lógjanak a ló oldala mellett. A boka legyen ellazult, a lábfejek úgy irányuljanak kissé felfelé, hogy a sarok legyen a test legmélyebb pontja.A lábfej a talpközépi részen érintkezzen a kengyelvassal.


A ló irányítását segítő eszközök

 

face="Tahoma" color="#000000" size="2">A lovas a kezével, a combjával, a testsúlyával és természetesen a hangjával érteti meg magát a lóval. Néha szükség van lovaglópálcára vagy sarkantyúra is. Ezeket együtt a ló irányításához szükséges segítő eszközöknek nevezzük. A lovas fokozatosan megtanulja a segítségek összehangolt alkalmazását.

 

A segítségek: szársegítség, lábsegítség és súlysegítség

 

A segítségek azok a természetes és mesterséges eszközök, amelyekkel a lovas megérteti magát a lovával. A segítségek a lovaglási stílus szerint változnak.

 

Hogyan alkalmazzuk a segítségeket?

Ismerünk szársegítséget, lábsegítséget és súlysegítséget. A segítségeket soha nem alkalmazzuk egymástól függetlenül. Ha például a lábunkkal ösztökélünk, anélkül, hogy emellett a súly- és szársegítséget is alkalmaznánk, a ló nem érti meg, mit kell tennie. A segítségeket mindig összehangoltan használjuk.

 

A szársegítségek

Szársegítségnek nevezzük a száron keresztül a zablára és ezzel a ló szájára ható segítségeket. Vagy az egyik kézzel, vagy a másik kézzel egyszerre adjuk őket. Ha a szársegítségeket csupán az egyik kezünkkel adjuk aktívan (pl. a félparád esetében), akkor is koordinálnunk kell a másik kézzel, tehát tulajdonképpen mindkét kéz hozzájárul a segítségadáshoz ebben az esetben is. Megkülönböztetünk felvevő és engedő szársegítséget.

Szársegítséget alkalmazzuk, hogy

-fordulatokat lovagoljunk oly módon, hogy a belső szárat felvesszük, és az elzáró, külső szárat kissé megengedjük.

- a lovat átparírozzuk, megállásra utasítjuk; ehhez a belső szárat felvesszük, és az elzáró, külső szárat kissé megengedjük.

-a tempót szabályozzuk.

-Befolyásoljuk a ló tartását, különösen állását és hajlítását.

Természetesen olykor kezünkkel megveregethetjük a ló nyakát, hogy megdicsérjük. Ugyanis fontos a tudtára adnunk, hogy jól végezte a dolgát, és elégedettek vagyunk vele.


 

A combsegítségek

Combjaidat külön-külön s persze együtt is használhatod. A combsegítségek ösztönző segítségek, amelyek arra késztetik a lovat, hogy lendületesen előre vagy akár oldalra lépjen. A lovat ösztökélheted mindkét lábszáraddal egyszerre, vagy –mint lépésben- váltakozva hol a jobb, hol a bal lábszárral. Ívelt vonalakon a külső comboddal határolod be. Ilyenkor, a hatástól függően, egyoldalúan előrehajtó vagy lezáró combsegítségről beszélünk.

A combsegítséget azért alkalmazzuk, hogy:

-a lovat alacsonyabb jármódról magasabbra ösztökéljük.

-fokozzuk a tempót.

-növeljük a térölelést ugyanabban a jármódban.

-az átmeneteknél vagy a ló összeszedésekor ezzel elérjük, hogy a kívánt módon lépjen.

-a lovat arra bírjuk, hogy oldalazva lépjen, és keresztezze a lábait (elsősorban travezáláskor).

-segítsünk a lónak, ha egész testében meg kell hajolnia (ehhez a belső lábbal ösztökélsz, amely a heveder mellett nyugszik).

 

A súlysegítségek

Súlysegítségekkel a lovas a ló súlypontjára gyakorol hatást, és ily módon befolyásolja a tempót és a térölelést, hogy:

-fordulatokat lovagoljon meg úgy, hogy a megfelelő ülőcsont megterhelésével áthelyezi a súlyát jobbra, illetve balra.

-lassítja a tempót vagy a lendületet az adott jármódon belül.

-megtartsa vagy növelje a ló lendületét, vagy fokozza a tempóját úgy, hogy például egyoldalúan megterhelő súlysegítséget ad.

A lovas ülésmódjával és derekának megfeszítésével, de az egész magatartásával és viselkedésével is, természetesen állandóan hatást gyakorol a lovára.

 

 

A lovaglópálca és a sarkantyú

 

A lovaglópálca

A lovaglópálca a ló ösztökélését segíti. Azonban nem minden lónak van szüksége lovaglópálcára.

A lovaglópálcával:

-megérinthetjük a ló lágyékát, hogy a combsegítséget erősítsük, vagy a combsegítségre nem reagáló lovast meghajtsuk.

-ugráskor a ló vállait megérinthetjük egy rövid ugrópálcával.

-megbüntethetjük a lovat (de csak kivételes esetekben), amennyiben (nem túl erősen) a pálcával a lágyékára vagy a farára csapunk.

 

A lovaglópálcát SOHA nem szabad kegyetlenkedésre használni!

 

A sarkantyú

A sarkantyú a combsegítsége támogatja. Rendkívül változatos, különböző fajta sarkantyúkkal találkozhatunk. Soha nem szabad azonban éles sarkantyút használni, amely sérülést okozhat a lónak, és csak akkor szabad a sarkantyú alkalmazásához folyamodni, ha megtanultuk nyugodt helyzetben tartani a lábunkat.